
Čaj je nápoj s vlastní kulturou. Dnes ale zapomeňte na debiužírování fajnšmekrových potírání rozdílů mezi assamem a darjeellingem. Zapomeňte na černé, zelené, bílé a červené čaje. Dnes se totiž vypravíme do jiné sekce. Mezi voňavé bylinkové čaje, nálevy a odvary. Na špatnou náladu, na neustálé posmrkávání, na promrzlé končetiny, děravou paměť nebo jen tak pro rozjasnění očí – ty a mnohé jiné ve své knize Čaj nejen o páté představily Karen Sullivanová a Paula Graingerová.
První věc, která čtenáře naladí, je příjemné grafické zpracování brožurované publikace o bylinkových čajích. Téměř každý nápoj je doprovázen velkoformátovou fotografií, text je vytištěn na texturovaném papíře a záhlaví zdobí ornamenty. Grafici si zkrátka s touhle záležitostí pohráli a doladili kdejaký kousek pozadí, aniž by klesli k přeplácanosti. Pouze podtrhují atmosféru jednotlivých kapitol a částí.
Sedmero hlavních kapitol doprovázejí doplňující části, které nedoporučuju přeskočit. Pravda málokdo čte úvod a také jen pár lidí sebevědomě nepřeskočí kapitoly typu „jak používat tuto knihu“. Přitom právě v nich se dozvíte zásadní informace. Například se seznámíte se skutečností, že autorky samy nepředpokládají, že by se pro vás jejich recepty staly posvátným předpisem. Spíš se jedná o jejich osvědčené recepty a inspirující tipy. Začátečníkům pak poradí, jak bylinky nakupovat, sbírat, skladovat, připravovat a také si míchat vlastní čajové směsi.
„Míchejte v poměru 3:2:1 – tři díly aktivní bylinky, dva díly podpůrné bylinky a jeden díl doplňující bylinky. Směs bude odpovídat vašim konkrétním potřebám a můžete ji osladit, ochutit citronem, medem a skořicí.“
Na konci knihy pak naleznete velmi stručný herbář (bez ilustrací), který je stejně jako jednotlivé recepty doplněn ikonami zachycujícími, zda je produkt vhodný pro těhotné a kojící ženy nebo uživatele léků. Ostatně samy autorky ale hned v úvodních kapitolách doporučují zainvestovat do kvalitního herbáře, pokud hodláte do svého života vpustit bylinky, a zejména pokud si je chcete sami sbírat nebo pěstovat.
Teď už ale k jednotlivým kapitolám. Jsou jimi: Očista a detoxikace s nápoji na odstranění škodlivin z organismu, Trávení a výživa nabízející výživné čaje zmírňující příznaky onemocnění, Energie a povzbuzení – vhodné bylinné směsi nejen pro zátěžové situace, Klid a pohoda – uvolňující čaje, odplavující nespavost a nervové vysílení, Posílení a ochrana – bylinné čaje na obnovu imunity v nepřízni počasí, Radost a štěstí – směsi pro posílení duševní rovnováhy a Speciality – nejrůznější osvěžující a lahodná potěšení ve spojení mléka, medu a bylinek. Kromě samotných návodů na přípravu, ocení uživatel knihy také poznámkové tipy pod recepty, který objasňují výběr a kombinaci daných bylin.
Abych ale jen nepochvalovala, musím přiznat, že bych docenila uvedení doporučeného množství nápoje u každého recepisu. Některé z nich obsahují toto doporučení s odkazem na prokázání účinnosti nebo naopak omezují škodlivost, což je u bylin častý jev. Když je chcete užívat, měli byste zkrátka znát jaké množstí vám prospěje a jaké uškodí. Měli byste znát nejen bylinky, ale také své tělo. V tomto směru je publikace ochuzena, kromě zmíněných tří ikon obvykle nevaruje lidi s rozličnými zdravotními komplikacemi (cukrovka, vysoký nebo nízký krevní tlak, alergie) a předpokládá inteligentního a v dané věci obeznámeného čtenáře. Ostatně, pokud by Paula Graingerová (členka Národního institutu léčení bylinkami) a Karen Sullivanová (specialistka na ženské zdraví a autorka knih o zdravém životním stylu) chtěly vydat knihu, která by všechny tyto informace zahrnovala, jednalo by se o zcela jiný typ publikace.
Zajímáte-li se o bylinky a během chřipkové sezóny do sebe jako já raději nalijete pár litrů čaje než začnete polykat pilulky, můžu knihu doporučit jako zpestření knihovničky. Nečekejte ale přelomové dílo na své cestě za poznáním magické síly rostlin. Odborníci zaúpí, neboť zde není uvedeno látkové složení rostlin, netušící laikové by radši žádné bylinky v receptu neměli nahrazovat dle svého uvážení. Pro nás běžné uživatele, kteří si rádi dopřejeme lahodnou horkou specialitku, má tahle knížka smysl.