Příběh o Tokiu, jeho obyvatelích a jedné neobyčejné kočce

kocka a mesto
Obálka knihy, Zdroj: hostbrno.cz

Tatér, který se jako jeden z mála věnuje tradiční technice, získá ohromující a inspirativní zakázku. Bezdomovec najde útočiště v opuštěném kapslovém hotelu. Taxikář oplakávající svou mrtvou ženu tráví většinu času v práci, aby alespoň trochu utlumil svůj žal. Uzavřený samotář odmítá opustit svůj byt.

Mladá cizinka přeložila do angličtiny svůj oblíbený japonský román a těší se, až se s tím pochlubí své učitelce. Japonka a Brit zjišťují, že každý z nich má o vztahu jiné představy. Vášnivý milovník počítačových her zjišťuje, že stejnou zálibu má i jeho krásná kolegyně a dělník pracující v automobilce nadává na celý svět. Soukromý detektiv se snaží najít ztraceného muže. Všechny tyto lidi spojuje jedna malá neobyčejná kočka, která prochází ulicemi Tokia, nenadále vstupuje do životů jeho obyvatel a proměňuje a propojuje je.

Román Kočka a město je prvotinou anglického spisovatele Nicka Bradleyho. Ten vystudoval anglickou literaturu, strávil deset let v Japonsku a pracoval jako učitel angličtiny a japonštiny, překladatel videoher i fotograf. V současnosti dokončuje doktorandské studium, při němž se zabývá zobrazením koček v japonské literatuře. V českém překladu jeho knihu vydalo Nakladatelství Host.

Nejedná se o klasický román, ale o soubor krátkých povídek, které se propojují. Proto je v knize spousta postav. Ty se objevují nejen ve svých příbězích, ale hrají drobné role i v těch ostatních, a tak je potřebné knize při čtení věnovat plnou pozornost. Jen tak si dokážete udržet přehled v tom, kdo je kdo, a co jej spojuje s ostatními. Kniha je však napsána poeticky, poutavě a čtivě, takže v případě, že se dokážete orientovat v postavách, nabízí skutečný čtenářský zážitek.

Rozmanité příběhy jsou plné emocí. Ukazují nejen různé lidské osudy, ale i Tokio připravující se na olympiádu v roce 2020 a atmosféru, která v tomto velkoměstě panuje. Přitom se zaměřuje nejen na to, co je na Tokiu dobré. Nebojí se ukázat ani jeho stinnou stránku. V popředí toho všeho je jedna malá kočka obestřena aurou tajemna, která prochází ulicemi města. Její „zasahování“ do života hrdinů je zajímavé, překvapivé a nečekané. K originalitě knihy přispívá i sci-fi povídka o kočce a krátká manga, které jsou elegantně propojené se zbytkem vyprávění.

kocka a mesto
Obálka knihy, Zdroj: hostbrno.cz

Více z LaCultury...

"Nikdy nejsi moc starý na to, abys mohl začít znovu snít nebo se vydat za dalším cílem." C.S. Lewis