Je možné znovu nalézt lásku k hudbě?

Tva dubnova lez 2
Obálka knihy, Zdroj: crew.cz

Kósei Arima był kdysi velmi talentovaným klavíristou, který měl před sebou velkou budoucnost. Po smrti matky ale přišel o schopnost slyšet hudbu, a tak s hrou na klavír přestal. 

Kaori Mijazono, nadaná houslistka, která hraje jako splašená, ho ale požádala, aby jí dělal doprovod na hudební soutěži, a on po jejím nátlaku nakonec souhlasil. Jak ale může doprovázet někoho, kdo při hraní nedodržuje žádná pravidla? Dokáže znovu najít svou vášeň pro hudbu? A bude mít jejich společné vystoupení úspěch?

Úspěšnou mangu Tvá dubnová lež, kterou v českém překladu vydává Nakladatelství CREW, napsal a nakreslil Japonec Naoši Arakawa. Tato série se stala mimořádně úspěšnou a dočkala se anime zpracování i hraného filmu. Na stránkách nakladatelství si můžete prohlédnout i listovací ukázku z druhého dílu. Recenzi na první díl si zas můžete pročíst zde.

Introvertní kluk Kósei, extrovertní dívka Kaori, která miluje život a hudbu, a jejich přátele Cubaki a Watari si získali sympatie a zájem čtenářů už v prvním dílu této slavné mangy. A není divu – jsou to obyčejní a přirozeně působící dospívající lidé, kteří řeší běžné starosti se školou, vztahy, sportem, láskou – a dva z nich i hudbu, která příběh ozvláštňuje a dává mu nádech originality. Toto všechno ale tentokrát tvoří pouhé pozadí pro soutěž, které se Kaori a Kósei účastní.

V těch chvílích, kdy oba stojí na pódiu a hrají, jsou sami sebou. Žádná přetvářka, žádné lži. Jen oni sami a jejich nejtajnější myšlenky a touhy. A právě to je ten moment, kdy se Kósei začne měnit. Nachází cestu z apatie, ve které setrvával dlouhé roky, a objevuje naději pro sebe a svou budoucnost. Naplno se zde projevuje nejen jejich odlišnost, ale i podobnost, a ukazuje se, jak moc pro ně navzdory všemu hudba znamená. Vyvážená kombinace silných emotivních scén a humoru je podtržena propracovanou a milou kresbou a nechybí ani odkaz na píseň, kterou hlavní hrdinové hráli.

Tva dubnova lez 2
Obálka knihy, Zdroj: crew.cz

Více z LaCultury...

"Nikdy nejsi moc starý na to, abys mohl začít znovu snít nebo se vydat za dalším cílem." C.S. Lewis