Lucie Dvořáková alias mladá blogerka Chez Lucie vydala nedávno svou první kuchařku. Hlavním tématem jsou světové dorty rafinovaných chutí. Když jsem prozkoumávala její blog, nemohla jsem si nevzpomenout na film Julie a Julia. A jak se povedla kniha Dorty Chez, kterou nedávno vydalo nakladatelství CPRESS?
Jednoznačně je třeba udělit body za přístup ke zpracování knihy, kdy už samotné podání receptů zrcadlí hotové výrobky. V první řadě vsází autorka na efektivní kouzlo hotového výrobku, který v člověku probudí zvědavost. Inu, nejprve se jí očima. Na knize se to projevuje kvalitním papírem i tiskem celostránkových fotografií a Dvořáková tak přistupuje ke čtenářům nejprve jako k potenciálním konzumentům a usiluje o probuzení chuti k jídlu i pečení samotnému.
Ve druhé fázi (tedy na protilehlé straně) se čtenáři dostávají do role cukrářů, kteří jsou krátkou anotací seznámeni se zajímavostí o daném sladkém zázraku. Následuje seznam surovin a co nejjednodušeji podaný postup. Nenechte se ale mýlit. To, že autorka dokáže snadno popsat dané kroky, ještě neznamená, že půjde o jednoduché úkony! Ostatně ukázku z knihy najdete zde. Výhodou je, že Dvořáková myslí i na ty, kteří v pečení nejsou mistry a žádný krok nebere jako samozřejmost, kterou by nebylo třeba uvádět.
I to je důvod, proč doporučuji přečíst si kromě receptů také úvod knihy, kde najdete pár dobrých rad do začátku. Byť by se některé tipy (např.„dodržujte uváděný čas“ nebo „přečtěte si celý postup než začnete péct“) mohly zdát bizarně samozřejmé, musím přiznat, že třeba mne paní Dvořáková tak říkajíc nachytala na hruškách. To, že jsem si recept četla a zároveň konala dané úkoly pěkně větu po větě se mi už nejednou nevyplatilo.
Lucie Dvořáková, na svém blogu ChezLucie ke knize uvádí:„Zdá se to neuvěřitelné, ale můj blog měl letos v létě 9. narozeniny. Týden před nimi jsem odevzdala rukopis svojí první kuchařky. No a za měsíc a kousek vyjde. Papírová, voňavá, s krásnými fotkami od Báry Kravkové. Jsem z toho celá naměkko a myslím, že až knížku skutečně budu držet v ruce, možná omdlím.“
Ona totiž Lucie Dvořáková původně pracovala v kanceláři a teprve časem se dostala ke kulinářskému umění, ve kterém se zdokonalila díky cukrářským kurzům. Nyní jí pod rukama vznikají sladká umělecká díla, o které je ochotná se podělit. Tak, který dortík si vyzkoušíte?
Korektura: K.Ch.
zdroj obrázku:www.albatrosmedia.cz
Více z LaCultury...
31. prosince, 2024 Loudavé vaření 3: Další recepty pro pomalý hrnec
Vaření s pomalým hrncem zažívá v posledních letech obrovský boom, a není se čemu divit. Tento kuchyňský pomocník šetří čas, energii a přitom vytváří pokrmy plné chutí. Pokud jste fanoušky […]
13. června, 2023 Mami, mám hlad 2 Kolikrát denně slyšíte od dětí: mami, tati mám hlad. Dcerka s oblibou říká, že by si bříško dalo něco dobrého. Rodič vyjmenovává standardní pokrmy a dítko kýve nesouhlasně s hlavičkou a […]
17. května, 2021 Dorty plné fantasie, které vytvoří opravdu každý Moje maminka je SKVĚLÁ cukrářka. Na každé narozeniny nám vytvořila báječné dorty, a tak se stalo, že jsem jí ve svých 30 letech chtěla taky udělat k narozeninám dort. Video vypadalo […]
7. listopadu, 2019 Nápadité a hřejivě uspokojivé polévky z celého světa
Nejsem z kuchařek, které s radostí proskotačí kolem plotny celé dopoledne. Takže jedním z mých nejoblíbenějších pokrmů jsou polévky. Ráda navíc zkouším nové recepty a rozhodně se […]
30. ledna, 2025 Catherine – Princezna z Walesu
Od dětství mám ráda královskou rodinu, takže když jsem viděla v nabídce recenzních knih u Albatros Media tuto publikaci, okamžitě jsem věděla, že si ji musím přečíst.
Robert Jobson je […]
27. ledna, 2025 Blízcí
Kniha Blízcí od Veroniky González vyjde 27.2.2025 a já měla díky společnosti Albatros Media možnost si přečíst recenzní výtisk. Nemohla jsem se dočkat až knihu otevřu a začtu se, protože […]
18. ledna, 2025 Rok prasete
Za jménem Carmen Mola stojí tři španělští autoři, kteří píšou detektivky s prvky thrilleru. Vydali již dvě knihy a to Obřad a Purpurovou síť. Hodnocení obou knih je poměrně vysoké. Já […]
13. ledna, 2025 Umění války. V čem spočívá obliba tohoto proslulého díla?
Umění války, které je považováno za jednu z nejstarších knih o strategii a taktice, se těší neutuchajícímu zájmu čtenářů i po více než dva a půl tisíci letech, které uplynuly od jeho […]
13. ledna, 2025 Nebroušený diamant Pratchett – Jedním tahem pera
Jedním tahem pera: ztracené povídky. Tak zní název sbírky vydané nakladatelstvím KNIHA ZLIN ve společnosti Albatros Media. Překladu se odhodlal Vratislav Kadlec.
Před pár lety zesnul […]
12. ledna, 2025 Dar tří králů
Della nade všechno miluje svého manžela Jima. Proto chce, aby i vánoční dárek, který pro něj vybere, odrážel tuto lásku. Naneštěstí pro ni však tito mladí manželé nemají moc peněz, a tak […]
11. ledna, 2025 Den po dni
Olgu Zbranek jsem vždy vnímala jako člověka z Humbooku, která píše pro puberťáky zamilované příběhy, které jsou plné klišoidních situací a to rozhodně číst nebudu. Jaksi se na to cítím […]