Food Junkie – Posedlý jídlem; příběh gastrozávisláka

Směsice autobiografie, reportáže o jídle, cestopisu a románu s existenciálními prvky, tak by se dala v několika slovech shrnout poslední kniha švédského autora Monse Kallentofta. Kallentoft se narodil v roce 1968, pracoval v reklamě i jako novinář – v psaní tedy není žádným nováčkem. Jeho první rozsáhlejší kniha byla v roce 2000 oceněna cenou pro nejlepší švédskou prvotinu. Ačkoliv se ve svých předchozích dílech věnoval zejména žánru detektivek, nyní dal prostor své největší vášni – gastronomii. Záliba v tomto oboru mu dokonce zajistila křeslo v porotě, která vybírá padesátku nejlepších restaurací na světě.

Kallentoft je doslova „food junkie“. Jeho drogou je jídlo všeho druhu, luxusní z michelinských restaurací i obyčejné z fastfoodu na rohu špinavé asijské ulice. Dealery jeho drogy jsou majitelé všech zařízení zabývající se gastronomií. Kallentoft je tak koncovým článkem tohoto řetězce, nenasytným konzumentem, který věčně dychtí po nových chutích a vůních a žene se za uspokojením všech svých chuťových pohárků. Dennodenní záplava vybraných pokrmů náležitě zalitých těmi nejlepšími víny ho ovšem málem stojí život. Jeho knižní zpověď totiž začíná v prostředí nemocničního pokoje, ve kterém se autor probouzí a kde bojuje s otravou krve. Právě klid na lůžku mu poskytuje prostor na přemýšlení, proto pátrá v paměti a chutích, a zapisuje vše – co kdy jedl, kde to jedl, s kým to jedl. Jíst a psát je totiž náplň jeho života.

Jídlo je možné vnímat jako pouhou nutnost, díky které naše tělo nějakým způsobem funguje, nebo jako vášeň. Kallentoft jídlo miluje, nadšeně se vydává za nejrozmanitějšími kulinářskými zážitky. Chvíli se v jeho vyprávění ocitáme v jižním Španělsku, vzápětí v Bangkoku či New Yorku. Pod jeho vedením se dostaneme do špičkových kuchyní a nahlédneme pod pokličku těm největším světovým delikatesám.

„Jedl jsem bílé lanýže v La Morra, jedl jsem kaviár u stolu s vyhlídkou na Central Park, jedl jsem grilované sele marinované v chilli směsi podle tajné receptury v balijském Ubudu. Tam jsem jedl i kachnu pečenou čtyřiadvacet hodin v zahloubené peci. […] V restauraci Paus na ulici Rörstrandsgatan jsem jedl holuba étouffé s hříbky. Znovu a znovu jsem si pochutnával na grilovaných kachních jatýrkách, která mi s mastnými fanfárami klouzala do úst, a která jsem zapíjel doušky Châteaud´Yquem prvotřídních ročníků. Jedl jsem křupavé vepřové v KualaLumpur, spoustu žraločích ploutví v Hongkongu, plátky zlata a ušně v Macau, vepřové ocásky v Errenterii, pakambalu v Getarii, biftek ze staré krávy v Axpe. Jedl jsem a jedl.“ (ukázka z knihy)

Vytříbenost jeho jazyka dodává celé knize osobitý ráz, autor je upřímný a nebere si servítky. Společně se servírovanými chody servíruje čtenářům i svou porci komentáře. Právě ten dokáže místy ponurý příběh rozbít a podnítit naší fantazii natolik, že při čtení cítíme chvění na jazyku a jasně si dokážeme vybavit konkrétní chuť. Jídlo dokáže Kallentoft vylíčit tak živě, že ho cítíme.

Tato kniha je velmi atypická tím, že se rozhodně nejedná o běžnou kuchařku s recepty, jak je v gastroprůmyslu zvykem. Takových je totiž milion. Autor naopak ukazuje, jak lze jídlem žít, a že kolikrát může být gastronomie záležitostí života a smrti. V jeho podání je zážitek z jídla i způsobem úniku z reality a pátráním po pravdě o sobě samém. Kallentoft se originálním způsobem snaží přiblížit čtenáři svůj život. Zároveň ovšem na jednotlivých listech knihy pátrá sám po důvodech, proč se věci v jeho životě odehrály právě tak, jak tomu nastalo, a kde se v něm vlastně pohybuje on. Snaží se najít místo, které může nazývat domovem. Hledá jistoty, kterých by se chytil. K tomu mu dopomáhá jeho rodina, zejména láska k manželce a dětem.

Přestože by se mohlo zdát, že číst zpověď snobského gastrošílence, který utrácí nehorázné sumy za to, aby naplnil své břicho, je ztrátou času, není tomu tak. Posedlost jídlem je závislost jako každá jiná. Kallentoft je vězněm ve svém po jídle stále prahnoucím těle. „Chci, aby můj příběh byl příběhem dítěte, které navždy uvízlo na kolotoči, jenž je zároveň i obrovskou prodejnou cukrovinek. Chci skotačit v cukrovém světě bez začátku a bez konce.“ Příběhu gastrozávisláka přijdete na chuť.

Food Junkie – Posedlý jídlem; příběh gastrozávisláka

autor: MonsKallentoft

nakladatelství: Host, Brno 2014

počet stran: 264 s.

Více z LaCultury...

  • Navštivte svět, který proměnila paromagická revoluce7. listopadu, 2025 Navštivte svět, který proměnila paromagická revoluce Paromagická revoluce, při níž vědci nalezli způsob, jak propojit kouzla a techniku, změnila celý svět od základů. Pohnula se první lokomotiva živená energií nadaných dětí. Staré způsoby […]
  • Svět v zajetí zimy a tři dívky, které ho mohou zachránit. Podaří se jim to?6. listopadu, 2025 Svět v zajetí zimy a tři dívky, které ho mohou zachránit. Podaří se jim to? Mirjem pochází z rodu lichvářů, avšak její otec v tomto řemesle zrovna nevyniká. Každému půjčí, ale neumí si říkat o splátky, takže se rodina nachází na pokraji chudoby. Mirjem se […]
  • Konec přátelství, vina a chronická bolest. Jaká je novinka Jakuba Stanjury?5. listopadu, 2025 Konec přátelství, vina a chronická bolest. Jaká je novinka Jakuba Stanjury? Když vypravěčka románu dorazí do bytu své nejlepší přítelkyně a najde na zemi kaluže krve, zachová se úplně jinak, než byste očekávali. Místo toho, aby tento nález nahlásila, odejde a […]
  • Zatloukání hřebů23. října, 2025 Zatloukání hřebů Vilém Koubek pro mě byl doposud neznámý autor a jeho kniha mě nějak minula. Jenže jsem ji viděla u Nakladatelství Host a po přečtení textu na zadní obálce od Petry Klabouchové, že knihu […]
  • Rozvážím balíky po Pekingu22. října, 2025 Rozvážím balíky po Pekingu „Neupřímného člověka nikdy nepřesvědčíte o své upřímnosti a naopak, upřímnému člověku svou upřímnost dokazovat nemusíte.“ – citace z knihy, str. 135 – Memoáry „Rozvážím balíky po […]
  • Nikdo není sám19. října, 2025 Nikdo není sám Měli jste někdy při čtení pocit, že autor musel snad sedět u vás v obýváku a psát příběh o vaší rodině? Ne? Tak doporučuji přečíst knihu Nikdo není sám od Petry Soukupové Veronika je […]
  • Putujte po reálných i fantastických místech středověku s originálním průvodcem30. září, 2025 Putujte po reálných i fantastických místech středověku s originálním průvodcem Ať už se středověcí cestovatelé a cestovatelky vydávali na putování z důvodů náboženských, obchodních, diplomatických či válečných, pátrali během svých cest vždy po stejných informacích, […]
  • Síla větru 1719. září, 2025 Síla větru 17 Autorčina první kniha 22 bazénů se mi líbila natolik, že jsem si u Nakladatelství Host vybrala k recenzi i druhou knihu, která je volným pokračováním a jmenuje se Síla větru 17. Autorka […]
  • Cesta vzácného šperku Evropou od renesance až po 20. století13. září, 2025 Cesta vzácného šperku Evropou od renesance až po 20. století Na konci 15. století byl ve Florenci odsouzen ke trestu smrti dominikánský mnich a fanatický kazatel Girolamo Savonarola. Po jeho smrti město vstalo z popela a kněžna Vasariová si konečně […]
  • 22 bazénů11. září, 2025 22 bazénů Román o sesterské lásce a boji s alkoholem jejich matky napsala Caroline Wahlová. Knihu jsem si vybrala u Nakladatelství Host k recenzi. Moc děkuji, že jsem si ji v rámci spolupráce mohla […]
  • Prvorepubliková gastronomie9. září, 2025 Prvorepubliková gastronomie Kuchař Jaroslav Vašák je oceňovaným sběratelem světových gastronomických zajímavostí. Třicet let se věnoval mravenčí práci, jejímž výsledkem je mj. nová pozoruhodná publikace První […]
  • „Ptej se. Malé věci odpoví.“4. září, 2025 „Ptej se. Malé věci odpoví.“ Chcete nahlédnout do tmavých proluk, koutů, kumbálů, ale především do nesamozřejmých souvislostí? Naberte odvahu, sáhněte po sbírce Přímluva za malé věci a podívejte se. Uvidíte […]

„Čtení knih je nejhezčí způsob zabití času.“ Knížky dřív nebo později zlákají každého, k čemuž může přispět právě i knižní rubrika LaCultury.