Pamlsky posluchačů Radiožurnálu

Pochoutkovy rok
Pochoutkovy rok, zdroj:https://www.radioteka.cz/detail/CRo_adm_563957/Patrik-Rozehnal-Pochoutkovy-rok

Kdysi jsem byla přesvědčena, že kdekoli se dají naladit dvě stanice –  ČR1 Radiožurnál a ČR2 Vltava. Radiožurnál je stanicí, která má v ČR dlouholetou tradici a stále se těší přízni posluchačů. Mezi jejich pořady patří také kuchařská soutěž Pochoutkový rok. Zdařilé recepty najdete také v knize Pochoutkový rok, kterou vydává nakladatelství Radioservis. 

Kuchařská soutěž Pochoutkový rok se začala vysílat v roce 2017. Posluchači do ní mohou přihlásit svůj osvědčený rodinný recept, který se u nich předává z generace na generaci. Nezáleží přitom zda se jedná o zákusky, polévky či hlavní chod. Jelikož jde o první kuchařskou knihu vycházející z tohoto pořadu, je v ní zařazeno 120 receptů ze všech tří ročníků soutěže. „Rozděleny jsou na slané (1-52) a sladké (53-120). Jde o nejrůznější chuťovky, polévky, masové i bezmasé pokrmy, sladké koláče, kynuté buchty a další tradiční české, moravské a slezské speciality,“ píše se v anotaci knihy. Dále v knize naleznete devatero receptů poroty.

Porota

Recepty vybrala soutěžní porota složená ze šéfkuchařů Jaroslava Sapíka a Pavla Pospíšila a vášnivé kuchařky a milovnice jídla- herečky Nadi Konvalinkové.

Jaroslav Sapík se vaření profesionálně věnuje již od roku 1967 a vydal také čtyři knihy spojené s jídlem –  Česká kuchyně je klasa (2005), Čtyři roční období na talíři (2016), Můj divotvorný hrnec a Můj divotvorný hrnec – když česká kuchyně žije (2012). Čtenářský portál Databázeknih.cz o něm píše, že je „je zarytým obhájcem české kuchyně o které tvrdí, že je nutné vrátit ji do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží. V roce 2009 založil, vlastně obnovil Československý svaz kuchařů, který byl před druhou světovou válkou nuceně ukončen.

Pavel Pospíšil získal za své kuchařské dovednosti Michelinskou hvězdu. I na jeho autorském kontě už jsou dvě samostatné kuchařky – Fešák nie som, ale varit viem! (2015) a Moje cesta k Michelimu (2018). Nicméně autorem knihy Pochoutkový rok je moderátor Radiožurnálu Patrik Rozehnal.

Ukázky z pořadu Pochoutkový rok si můžete poslechnout zde.

Přihlásíte se i Vy?

Pokud najdete ve svých domácích kuchařkách tradiční rodinný recept, který bude navíc krajovou specialitou (valašská kyselice, chodské koláče, krkonošské kyselo atp.), určitě se přihlaste do dalšího ročníku Pochoutkového roku. Ty nejzajímavější recepty, které vybere porota složená ze šéfkuchařů Pavla Pospíšila a Jaroslava Sapíka a herečky a vášnivé kuchařky Nadi Konvalinkové, vám představí Patrik Rozehnal každou neděli (10:04 – 11:00, resp. 21:04 – 22:00) v pořadu Pochoutkový rok a také je najdete na našem webu. Přihlaste se do soutěže Pochoutkový rok 2020 a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun,“ zvou pořadatelé soutěže na stránkách Českého rozhlasu. Podrobné informace o pravidlech  i aktuality ohledně vysílání letošního ročníku naleznete zde.

recept Nadi Konvalinkové, zdroj: www.youtube.com (kanál Český rozhlas – pochoutkový rok)

 

Jak vypadá kuchařka?

Má sympatické  menší (téměř čtvercové)rozměry, polopevnou vazbu, křídový papír a kvalitní grafiku fotografií hotových výrobků. Samotný recept zábírá 1-2 strany. Vedle nadpisu v oranžovém lemu stránky je umístěna čtvercová fotografie. Pod názvem receptu je barevně zapsáno jméno autora a město, odkud recept pochází. Dále je zde tučný sloupec se surovinami a následuje postup, jehož kroky jsou rozčleněny do odstavců a přehledně očíslovány barevným indexem.

IMG 20200613 170557
seznam sladkých receptů, zdroj: vlastní foto

Tím, že se jedná o recepty takříkajíc „z lidu“ patří mezi jejich klady i dobrá dostupnost a známost surovin, jakož i poměrně nenáročná příprava. Možná může být drobně matoucí skutečnost, že se v knize nachází několik obsahů: souhrnný obsah oddělující pouze tři hlavní kapitoly a následně podrobný obsah s recepty umístěné na počátku každé kapitoly (viz obrázky).

IMG 20200613 170507
Seznam slaných receptů, zdroj: vlastní foto

 

Pochoutkovy rok
Pochoutkovy rok, zdroj:www.radioteka.cz

Více z LaCultury...

  • 24. listopadu, 2017 Autogramiáda Anderle & Novotný Ve čtvrtek 30.11.2017 proběhne v prodejně Českého rozhlasu na Vinohradské 12 společná autogramiáda malíře Jiřího Anderleho a básníka Františka Novotného. „Láska za lásku je série […]
  • Michael Schumacher: cesta na vrchol9. října, 2024 Michael Schumacher: cesta na vrchol „Měl takový ten názor, že je to tvrdý byznys, že musíte bojovat ze všech sil a že se zajatci neberou. Podle toho se choval a někdy překročil všechny meze. Věděl, že je překročil, že se […]
  • The Tap Tap proti rasismu1. března, 2012 The Tap Tap proti rasismu Rasismus se rodí z nedostatku tolerance, pochopení a porozumění. Bezpochyby nejúčinnější zbraní proti jakékoli diskriminaci nebo fobii je humor a nadhled. Těmito zbraněmi můžete zabojovat […]
  • Okouzlující a temný příběh od autorky bestsellerové série Měsíční kroniky15. dubna, 2023 Okouzlující a temný příběh od autorky bestsellerové série Měsíční kroniky Serilda je obyčejnou dcerou mlynáře. Od ostatních lidí se liší nejen zvláštníma očima, ale především svým mimořádným talentem spřádat uhrančivé fantazijní příběhy. Když jednou za úplňku […]
  • Marpo zvyšuje laťku20. března, 2010 Marpo zvyšuje laťku Kontroverzní rapper Marpo se zase hlásí o slovo.
  • Bezútěšný výlet do moskevského metra22. července, 2016 Bezútěšný výlet do moskevského metra Letošní svět knihy se nesl, kromě severských autorů, i ve znamení jedné ruské literární hvězdy. Ano, řeč je o autorovi dnes již kultovního Metra. Dmitry Glukhovsky přijel na SK představit […]
  • Atlas hmyzu – Neviditelní vládci české přírody pod lupou15. června, 2025 Atlas hmyzu – Neviditelní vládci české přírody pod lupou Otevřete oči. Ne, opravdu je otevřete. Protože hned za domovními dveřmi, na chodníku, na listu pampelišky nebo v kůře starého dubu se skrývá fascinující svět, který většina z nás míjí bez […]
  • Bývalý salón bývalé republiky – ukázka z připravované knihy Jana Arbtera24. září, 2017 Bývalý salón bývalé republiky – ukázka z připravované knihy Jana Arbtera "Do všech koulí!" zaklel Turek. "Začíná chcát!" "Kurva!" přidal jsem se do debaty. "Zasraně!" pokračoval. Takhle jsme se ještě chvíli překřikovali, ale brzo nám došly nadávky. Rychleji, […]
  • Lucie Vlachopulosová na Čaji o páté9. února, 2018 Lucie Vlachopulosová na Čaji o páté Lucie Vlachopulosová se specializuje na telepatickou komunikaci a komunikaci pomocí intuitivních obrázků a pomáhá ostatním, aby porozuměli nejen dětem, ale především sami sobě. Kromě toho […]
  • Temné počátky českých dějin30. října, 2022 Temné počátky českých dějin Pamatujete si na hodiny vlastivědy, jak paní učitelka líčila příchod Slovanů do Čech? Na slavnou pověst Čecha, jeho dcer a celého národa, který se rozhodl usadit v zemí zaslíbené, když […]
  • Jak zní Tsunami naživo?30. srpna, 2017 Jak zní Tsunami naživo? Nedávno jsem zde recenzoval aktuální desku kapely Divokej Bill s názvem Tsunami. Čím dál více se do ní zaposlouchávám, nicméně některé skladby mi pořád nejdou moc pod kůži. Na závěr […]
  • Vaříme pokrmy z Ulice 29. října, 2014 Vaříme pokrmy z Ulice Neskákejte pro kbelík na odpadky, žádný sběr darů civilizace skrytý v kontejnerech se nechystá. Naopak. Nakladatelství Fragment vydává u příležitosti desáté sezóny vysílání seriálu Ulice […]

Co o sobě říci? V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.