Staré odrůdy

Staré odrůdy

Ewald Arenz je německý autor knihy Staré odrůdy. Příběh pojednává o dvou ženách, které k sobě shodou okolností najdou cestu. Sally a Liss. Dvě naprosto odlišné ženy, nejen věkově, ale i myšlením, minulostí a životními zkušenostmi. Sally je čerstvě dospělá dívka, která má plný zuby všech rad, pravidel a doporučení dospělých, takže se rozhodne utéct a začít žít někde daleko. Liss je starší žena, která žije zcela sama na opuštěním statku mezi poli a vinicemi. Nechce být nikým rušena, protože život o samotě má ráda.

Když se poprvé setkají, tak oběma vyhovuje mlčenlivost a odtažitost. Liss nabídne Sally přespání, ale nevyzvídá, neptá se a to je Sally velice sympatické. A tak zůstane. Z jednoho přespání se stane týden, měsíc a obě ženy k sobě postupně hledají cestu, která je ale chvílemi velice trnitá a poodhalují tak svoji minulost. Dozvídáme se, že Liss není tak tvrdá a zapšklá žena. Ani že Sally zvládá vstup do světa dospělých tak jak by dle okolí měla.

Příběh je krásně vylíčený, že máte pocit, jako kdybyste s ženami na statku žili. Sklízeli hrušky, které mají spousty a spousty odrůd různých vůní a chutí. Cítíte horko, vůni sena, zpěv ptáků a absolutní klid. Klid v přírodě, ale neklid v duších Sally a Liss. Chápete je, proč jsou takové a pak zase nechápete. Emoce s vámi cloumají. Na konci knížky budete otáčet stránkami tam a zpátky, protože budete chtít o Sally a Liss číst dál.

Pro mě je tohle knížka, která se mi nevymaže z paměti a rozhodně ji doporučuji všem přečíst.
Moc a moc děkuji Knihcentru za zaslání recenzního výtisku. Této dlouhodobé spolupráce si neskutečně vážím a cením. Knížku vydalo nakladatelství Host v roce 2021. A zakoupit ji můžete zde: https://www.knihcentrum.cz/stare-odrudy

Více z LaCultury...