Dorty – albatros

Lucie Dvořáková alias mladá blogerka Chez Lucie vydala nedávno svou první kuchařku. Hlavním tématem jsou světové dorty rafinovaných chutí. Když jsem prozkoumávala její blog, nemohla jsem si nevzpomenout na film Julie a Julia. A jak se povedla kniha Dorty Chez, kterou nedávno vydalo nakladatelství CPRESS?

Jednoznačně je třeba udělit body za přístup ke zpracování knihy, kdy už samotné podání receptů zrcadlí hotové výrobky. V první řadě vsází autorka na efektivní kouzlo hotového výrobku, který v člověku probudí zvědavost. Inu, nejprve se jí očima. Na knize se to projevuje kvalitním papírem i tiskem celostránkových fotografií a Dvořáková tak přistupuje ke čtenářům nejprve jako k potenciálním konzumentům a usiluje o probuzení chuti k jídlu i pečení samotnému.

Ve druhé fázi (tedy na protilehlé straně) se čtenáři dostávají do role cukrářů, kteří jsou krátkou anotací seznámeni se zajímavostí o daném sladkém zázraku. Následuje seznam surovin a co nejjednodušeji podaný postup. Nenechte se ale mýlit. To, že autorka dokáže snadno popsat dané kroky, ještě neznamená, že půjde o jednoduché úkony! Ostatně ukázku z knihy najdete zde. Výhodou je, že Dvořáková myslí i na ty, kteří v pečení nejsou mistry a žádný krok nebere jako samozřejmost, kterou by nebylo třeba uvádět.

I to je důvod, proč doporučuji přečíst si kromě receptů také úvod knihy, kde najdete pár dobrých rad do začátku. Byť by se některé tipy (např.„dodržujte uváděný čas“ nebo „přečtěte si celý postup než začnete péct“) mohly zdát bizarně samozřejmé, musím přiznat, že třeba mne paní Dvořáková tak říkajíc nachytala na hruškách. To, že jsem si recept četla a zároveň konala dané úkoly pěkně větu po větě se mi už nejednou nevyplatilo.

Lucie Dvořáková, na svém blogu ChezLucie  ke knize uvádí:„Zdá se to neuvěřitelné, ale můj blog měl letos v létě 9. narozeniny. Týden před nimi jsem odevzdala rukopis svojí první kuchařky. No a za měsíc a kousek vyjde. Papírová, voňavá, s krásnými fotkami od Báry Kravkové. Jsem z toho celá naměkko a myslím, že až knížku skutečně budu držet v ruce, možná omdlím.“ 

Ona totiž Lucie Dvořáková původně pracovala v kanceláři a teprve časem se dostala ke kulinářskému umění, ve kterém se zdokonalila díky cukrářským kurzům. Nyní jí pod rukama vznikají sladká umělecká díla, o které je ochotná se podělit. Tak, který dortík si vyzkoušíte?

 

Korektura: K.Ch.

zdroj obrázku:www.albatrosmedia.cz

 

Více z LaCultury...

  • Loudavé vaření 3: Další recepty pro pomalý hrnec31. prosince, 2024 Loudavé vaření 3: Další recepty pro pomalý hrnec Vaření s pomalým hrncem zažívá v posledních letech obrovský boom, a není se čemu divit. Tento kuchyňský pomocník šetří čas, energii a přitom vytváří pokrmy plné chutí. Pokud jste fanoušky […]
  • Mami, mám hlad 213. června, 2023 Mami, mám hlad 2 Kolikrát denně slyšíte od dětí: mami, tati mám hlad. Dcerka s oblibou říká, že by si bříško dalo něco dobrého. Rodič vyjmenovává standardní pokrmy a dítko kýve nesouhlasně s hlavičkou a […]
  • Dorty plné fantasie, které vytvoří opravdu každý17. května, 2021 Dorty plné fantasie, které vytvoří opravdu každý Moje maminka je SKVĚLÁ cukrářka. Na každé narozeniny nám vytvořila báječné dorty, a tak se stalo, že jsem jí ve svých 30 letech chtěla taky udělat k narozeninám dort. Video vypadalo […]
  • Nápadité a hřejivě uspokojivé polévky z celého světa7. listopadu, 2019 Nápadité a hřejivě uspokojivé polévky z celého světa Nejsem z kuchařek, které s radostí proskotačí kolem plotny celé dopoledne. Takže jedním z mých nejoblíbenějších pokrmů jsou polévky. Ráda navíc zkouším nové recepty a rozhodně se […]
  • Mezi nimi11. července, 2025 Mezi nimi Verunka González píše úžasně. Její romány jsou pro mne balzámem pro zjitřené emoce, které mívám při čtení těžších, např. válečných témat. Působí jako chladivý obklad na rozpálené čelo, […]
  • Mezi světy10. července, 2025 Mezi světy Helena Erbanová sama sebe označuje jako knihomolku, dlouhodobě žijící a pracující v Bruselu, co se v profesním životě věnuje evropské politice a tématu změny klimatu. A právě tohoto […]
  • Co se stane, když se krejčová a kadeřník pokusí získat prokleté incké zlato?10. července, 2025 Co se stane, když se krejčová a kadeřník pokusí získat prokleté incké zlato? Krejčová Rose Bertinová a kadeřník Léonard Autier uspěli. Získali si přízeň francouzské královny Marie Antoinetty a stali se jejími dodavateli, a tak jejich podniky vzkvétají. Pro […]
  • Návrat domů8. července, 2025 Návrat domů „Dej mi sílu, abych mohla změnit co můžu. Trpělivost, abych dokázala přijmout to, co změnit nemůžu. A moudrost, abych to od sebe dokázala rozeznat.“ – citace z knihy, str. 110 […]
  • Závod s časem odstartoval. Vyhraje dobro, nebo zlo?7. července, 2025 Závod s časem odstartoval. Vyhraje dobro, nebo zlo? Začíná nový školní rok a ochránci koček Nova a Henry spolu s dalšími spolužáky pokračují ve svém studiu. Poté, co zachránili kočičí královnu, ale musí čelit další výzvě. Král skotských […]
  • Pod hladinou lží5. července, 2025 Pod hladinou lží Autorka Wendy Dranfield je v literárním světě již velice známá, protože píše skvělé detektivky. Je to série, kterou jsem si velice oblíbila a těšila jsem se až si přečtu již šestý díl, […]
  • Kostitepci. Temná fantasy ze světa, v němž jsou mrtví mnohem nebezpečnější než živí1. července, 2025 Kostitepci. Temná fantasy ze světa, v němž jsou mrtví mnohem nebezpečnější než živí Kostitepkyně Wren, příslušnice vznešeného Kostěného rodu, touží stát se valkýrou, bojovnicí proti duchům. Aby uspěla, musí složit náročnou zkoušku. Během zkoušky se ale stane obětí […]
  • Investigativní žurnalistika s hledáčkem upřeným na ruské aktivity v ČR?30. června, 2025 Investigativní žurnalistika s hledáčkem upřeným na ruské aktivity v ČR? Jiří Hynek monitoroval vliv ruských oligarchů na naše území více než 20 let. Jako investigativní reportér České televize zažil neuvěřitelné a potkal mnohé osoby, jejichž jména známe jen z […]

Co o sobě říci? V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.