Chcete posílit svou imunitu?

obálka, zdroj:www.grada.cz
obálka, zdroj:www.grada.cz

Když jsem v nabídce nakladatelského domu Grada Publishing zahlédla zlatavou knížku Síla přírodní fermentace, pomyslela jsem v první řadě na mou mámu a její slabost pro kysané zelí a kvašáky. Pak na mého muže a jeho domácí vína a medovinu, po které jsem se jen oblízla. Ale Sandor Katz nepředstavuje čtenářům jen svazeček receptů na kvašené pokrmy a nápoje, které díky je  kniha stejná jako fermentace sama – nabízí víc než si na první pohled dokážete představit.

Proces jednoduchý a napínavý s užitečným výsledkem

Samotná příprava není vůbec složitá. Potřebujete pár snadno dostupných ingrediencí a nástrojů a chvíli času. A pak kupu trpělivosti a zvědavosti až bude nahlížet pod pokličku. Fermentované potraviny mají až 2x lepší stravitelnost a jsou bohatější na prospěšné látky jako je vitamín B, kyselina listová, riboflavin, niancin, thiamin, biotin, omega 3 nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty.

Sám autor prohlašuje, že fermentaci zvládne kdokoli, jen je třeba si uvědomit, že naši předkové s úspěchem potraviny kvasili ještě před příchodem teploměrů a sepsáním složitých výrobních postupů a spolehnout se prostě na svou chuť a čich a řídit se vlastním úsudkem co je a co není dobré. Ostatně o tom, že průmyslově neupravované jídlo má pro správnou životosprávu největší hodnotu se mluví už dlouho v mnoha variacích. Přesto při nákupu v supermarketu často zapomínáme, že kupovaný jogurt je pasterizován a veškeré „hodné“ bakterie v něm byly usmrceny (nehovoří-li nálepka obsahu živých kultur a rychlé spotřeby jinak).

V knize naleznete mj. 104 receptů na nakládanou zeleninu, fermentované luštěniny, kysané mléčné produkty a jejich veganské alternativy, chléb a placky, fermentované obilné kaše a nápoje, vína, pivo, medovinu, cider nebo rozličné octy.

Sandor Katz -fermentovaná zelenina, zdroj: www.youtube.com

Každodenní zázrak

Sandor Katz je člověkem, který by mohl být mnohé odsuzován pro společenské „škatulkování“. Má východoevropské židovské kořeny a právě jim přisuzuje svou lásku k chuti nakládané zeleniny. Je homosexuál stižený několikaletým soužitím s virem HIV a jeho imunitní systém závisí mj. na správné životosprávě. Žije v soběstačné komunitě a je zastáncem DIY. Je ale také úspěšným autorem řady knih, propagátorem zdravé životosprávy a realizátorem řady workshopů na toto téma. Více informací najdete např. na jeho webu.

Co bylo dřív: pivo nebo chleba?

Kniha jako taková mne velmi příjemně překvapila a zahryzla jsem se do ní tak, že jsem ji prvně odložila až kolem strany 50, a to jsem si jen odběhla zalít čaj (což je mimochodem také fermentovaná potravina). S malým uzarděním přiznávám, že mě překvapil akademický přístup provázaný s kreativním psaním – Katz vypráví příběh soužití člověka a mikrobů jako dobrodružství, ke kterému má ryzí vztah a zároveň se dokáže téměř mimochodem opírat o publikované zdroje informací. Kniha tak čtenáře obohatí nejen o položku v jídelníčku ale i o střípky jednotlivých atropologických kultur skryté v gastronomii a příbězích jednotlivých potravin.

Další informace a ukázku obsahu naleznete zde.

logo GRADA, zdroj:www.grada.cz
logo GRADA, zdroj:www.grada.cz
logo, zdroj:www.grada.cz
logo, zdroj:www.grada.cz

Kniha Síla přírodní fermentace v překladu Zuzany Ouhrabkové (ze Zkvašeno.cz), která se mi dostala do rukou je vázaným reprintem vydaným nakladatelským domem Grada pod značkou Alferia. Publikace je uvnitř dosti jednotvárná – kromě sépiového odstínu recyklovaného papíru narazíte už jen na řadu černých ilustrací a črt. Text sice používá čtenářsky přívětivý patkový font a širší řádkování (líbivý je také odlišný font nadpisů všech úrovní), ale odstavce jsou dlouhé a z bloku textu se vysouvají pouze jednotabulátorovým odsazením, jak to známe např. u beletrie. Přesto jsem s knihou neměla zásadnější problém a po fotografiích či populárních barvičkách jsem si až tak nestýskala a nechala pracovat vlastní mozek a představivost.

 

obálka, zdroj:www.grada.cz
obálka, zdroj:www.grada.cz

Shrnutí

Katz mne příjemně překvapil a s uznáním ho mohu doporučit každému milovníku jídla. I kdyby jste nakonec k fermentaci nepřilnuli, je to zajímavé a příjemné počtení. Navíc  jsem už dlouho při recenzování nenarazila na knihu, v níž bych si udělala tolik poznámek k citaci. Někde zaujal celý odstavec, jinde jen trefně zasazená věta. Budu se držet zpátky a nahodím jen tři:

  • „Pokud chcete v naší bezpečností posedlé a instantnost oceňující době koupit živé kysané výrobky, musíte dobře hledat a nebo si je vyrobit sami.“ (s. 25)
  • „Lidé mají právo na to, být schopni živit se sami.“(s. 47)
  • „Homo Sapiens bývá náchylný k pocitu přehnané víry ve svou nadřazenost a nadvládu nad okolím. Možná by stálo za to zamyslet se nad slovy připisovaným přímo Louisi Pasterovi: ´Jsou to mikroby, jež tady budou mít poslední slovo´“. (s. 38)

Více z LaCultury...

  • Komu můžete věřit, když ne vlastnímu manželovi?10. května, 2025 Komu můžete věřit, když ne vlastnímu manželovi? Emma sní o velké rodině, ale po manželově nehodě začne propadat beznaději. Aby nalezla útěchu a navázala kontakt s lidmi s podobným trápením, vypraví se na setkání skupiny pro truchlící. […]
  • Vzpomínky plné vůní9. května, 2025 Vzpomínky plné vůní „Možná mě nebudeš moct vždycky následovat, ale alespoň budeme mít na co vzpomínat.“ – citace z knihy, str. 233 – „Vzpomínky plné vůní“ z produkce nakladatelství Cosmopolis je […]
  • Nebojte se změn: jak pracovat se svým strachem a nenechat se jím dál ovlivnit2. května, 2025 Nebojte se změn: jak pracovat se svým strachem a nenechat se jím dál ovlivnit „Největší odvahou v životě je odhodlat se k proměnám, které vedou k lepšímu, a přesto riskují vše, co nám je známé a bezpečné.“ – citace z knihy, str. 103 – Jistě se mnou budete […]
  • Jak řídit digitální projekty10. dubna, 2025 Jak řídit digitální projekty Firmy hledají způsoby, jak modernizovat své procesy, zefektivnit služby nebo udržet krok s online světem. Ať už jde o nové webové aplikace, interní systémy, e-shopy či komplexní […]
  • Praktický průvodce transformačním koučinkem a sebekoučinkem4. dubna, 2025 Praktický průvodce transformačním koučinkem a sebekoučinkem Hledáte praktický návod, jak překonat své limity, dosáhnout svých cílů a skutečně změnit svůj život? Pak je kniha "Praktický průvodce transformačním koučinkem a sebekoučinkem" od Radky […]
  • Poslední dračí král hledá nevěstu. Dokáže zachránit svůj rod?29. března, 2025 Poslední dračí král hledá nevěstu. Dokáže zachránit svůj rod? Dračí král z království Avalier vyšle královskou gardu, aby pro něj našla nevěstu. Osmnáctiletá Arwen se se o tuto událost nezajímá. Musí se postarat o matku a sestru a navíc ani nemá v […]
  • Boj o krásu27. března, 2025 Boj o krásu Nový román oblíbené britské autorky Gil Paulové „Boj o krásu“ z produkce nakladatelství Metafora přináší napínavý příběh o nesvárech mezi dvěma ženami, jež svůj život zasvětily kráse a […]
  • Zbohatni a hotovo – Jak se zbavit mentálních bloků a žít šťastný život26. března, 2025 Zbohatni a hotovo – Jak se zbavit mentálních bloků a žít šťastný život Hledáte způsob, jak překonat své finanční bloky, nastavit si zdravější vztah k penězům a začít žít život podle vlastních pravidel? Pak byste rozhodně měli sáhnout po knize "Zbohatni a […]
  • Vždycky zbývá naděje17. března, 2025 Vždycky zbývá naděje „Tím, že něco popíráš, to nevyřešíš.“ – citace z knihy, str. 277 – Co prožívají hluboce se milující manželé, když tragicky přijdou o dospívající dítě? Je vůbec možné se s takto […]
  • „Rychleji myslet, chytře mluvit“ od Matta Abrahamse – Jak uspět, když jste pod tlakem24. února, 2025 „Rychleji myslet, chytře mluvit“ od Matta Abrahamse – Jak uspět, když jste pod tlakem Komunikace je klíčovou dovedností, kterou potřebujeme každý den – ať už v pracovním, akademickém nebo osobním životě. V nečekaných situacích však často ztrácíme slova, koktáme nebo […]
  • Splnil romantický útěk do Prahy očekávání věrných čtenářek Julie Caplinové?24. února, 2025 Splnil romantický útěk do Prahy očekávání věrných čtenářek Julie Caplinové? Julie Caplinová je autorkou romantických bestsellerů, k nimž patří také série Romantické útěky, kterou u nás průběžně vydává nakladatelství Grada. Autorka v ní kombinuje své obvyklé […]
  • ADHD jako výhoda. Může tato porucha pomoct k úspěchu?21. února, 2025 ADHD jako výhoda. Může tato porucha pomoct k úspěchu? Máte vy nebo někdo ve vašem okolí diagnózu ADHD? Možná ji vnímáte jako překážku, která vám komplikuje život. Představte si ale, že by tato diagnóza mohla být vaší tajnou zbraní. Lidé s […]

Co o sobě říci? V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.