
Dorty nepatří jen k narozeninám. Hodí se ke slavnostem nejrůznějších událostí, ať jde o honosné svatby nebo grilovačku na uvítanou. Jak povýšit piškotové placky a trochu krému na umělecké dílo, prozradila ve své knize Dorty – jak na to Carol Deaconová.
Nakladatelství Metafora vydalo letos další přírůstek do edice Jak na to, která podporuje zvídavé čtenáře. I tentokrát vystavíme v kuchyni laboratoř, jako při výrobě domácí kosmetiky. Zůstaneme ale v odvětví potravinářství a naučíme se triky, které ocení amatéři stejně jako profíci.
Dort na první dobrou
Když jsem ve 12 letech pekla svůj první dort, dočista jsem to zvrzala. Krém byl moc řídký a po zakrojení vytékal z piškotového sendviče jako láva ze sopky. Carol Deaconová, vás nebude učit tisíce nejrůznější receptů na oříškové, banánové a hawajské dorty. Ne, jde na to od lesa a naučí vás dva, tři základní osvědčené recepty. Nezapomněla při tom, že každý dort má speciální požadavky na svou velikost a tak je potřebné množství surovin zobrazeno v přehledné tabulce, za což dávám palce nahoru.
Autorčiným cílem je totiž naučit vás dort, ze kterého budou milému oslavenci oči přecházet. Knihu rozdělila do čtyř kapitol – jakýchsi pilířů cukrářské cílevědomosti. První kapitola se věnuje samotným dortům. Připravíme si potřebné náčiní, naučíme se vychytávky při pečení a úpravě korpusu nebo menších dortíků a osvojíme si základy zdobení. Ukázku si můžete prohlédnout na stránkách nakladatelství.
Cukrová přikrývka
Asi jste si nemohli nevšimnout, že dortům v marcipánovém kabátku víceméně odzvonilo. Fondán je totiž mnohem tvárnější, barevně přizpůsobivější a lacinější. Naučíte se tedy, jak si z něj udělat malířské plátno, přenést na něj obtisky nebo vytvářet srdečné nápisy. Pohrajete si s modelováním květin, postaviček a zvířátek. Pokud ale (jako já) fandíte marcipánu, nezoufejte – předpokládám, že většinu technik uplatníte i na něj, jen to vyžaduje více houževnatosti.
U zdobení zůstaneme i v třetí kapitole, věnované máslovému krému. Krém totiž hraje v dortíkách hlavní roli, není jen lahodným překvapením uvnitř, ale často jím potahujeme celý dort. A nyní se naučíte bravurně vystřihnout všechny ty kytičky a kudrlinky, které se na dortech tak hojně užívaly za časů našich maminek. Poslední kapitolu pak autorka věnovala mé nejmilejší pochutině – čokoládě. Naučíte se jak s ní správně pracovat: zahřívat ji, nalévat do forem, používat k obtiskům, vytvářet nápisy a kresby. Závěrem se zaměříme na dortová lízátka a také práci se šablonami.
Na první pohled k nakousnutí
V knize najdete přinejmenším stejné množství fotografií jako psaného materiálu. A tak to má u foto návodů být. Postup práce je zachycen krok za krokem, takže problém s aplikací nebudou mít ani zapálené maminky vyrábějící dortík dítěti k narozeninám. Problém totiž nebudete mít s dostupností potřebných surovin (snad jen musíte zainvestovat do jedlých obtisků) ani se nemusíte trápit nákupem speciálních pomůcek. Mnohé zdobení vykouzlí obyčejný cukrářský sáček, párátka, vidličky nebo obyčejné nůžky. Tak dobrou chuť a příjemnou zábavu.