Pravda o cukru

Pravda o cukru, zdroj www.jota.cz
Pravda o cukru, zdroj www.jota.cz

Biochemička Jessie Incahuspé si získala celosvětovou pozornost laické veřejnosti, když se zaměřila na to, jak vcelku zábavnou formou předat vědecké poznatky o fungování glukózy v lidském těla a jednoduchými principy tak zlepšit svůj spánek, náladu, zdravotní stav. Více už se dočtete v knize Pravda o cukru, publikovanou nakladatelstvím JOTA.

„Tato kniha je uspořádána do tří částí,“ píše autorka v úvodní kapitole , „… v první části vám vysvětlím, co je to glukóza, odkud se bere a proč je tak důležitá. (…) V druhé části popisuji, jak nás glykemické špičky ovlivňují krátkodobě – máme hlad, neodolatelné chutě, únavu, zhoršené příznaky menopauzy, migrény, nekvalitní spánek, problémy se zvládáním cukrovky prního typu… (…) Ve třetí části vám ukážu, jak si zploštit glykemickou křivku díky deseti jednoduchým trikům, které si můžete snadno zařadit do života.“ (citace s. 14-15)

Po té ještě následují kapitoly Den v životě gukózové bohyně; Jste jedineční; Úvod; Závěr a opomenout bych nechtěla ani Poznámky a Rejstřík, díky kterým se vám bude s knihou lépe pracovat, pokud spíše studujete téma než byste byli zvědavými čtenáři, kteří chtěli nakouknout pod pokličku.

Pravda o cukru se opravdu dobře (a rychle) čte. Autorka vlastně spojuje popis svých empirických zážitků v pečlivém propojení s exaktními vědeckými výzkumy. Její text je poutavý, nápady inspirativní a informace natolik zjednodušené, že jsou velice dobře stravitelné a zapamatovatelné.

Další informace a ukázku k přečtení naleznete na webu nakladatele – zde.

logo, zdroj: www.jota.cz
logo, zdroj: www.jota.cz

Glucose goddess

Glucose goddess je instagramový profil (a web) Jessie Inchauspé, ktreá je nejen autorkou knihy Pravda o cukru, ale také studovanou matematičkou a biochemičkou. Z osobní zkušenosti ví, že fyzické a duševní zdraví je skutečně nenahraditelnou životní hodnotou, a snad i proto se rozhodla zprostředkovat lidem co nejjednodušší tipy k osvojení návyků pro udržení zdravého životního stylu.

Ve vzduchoprázdnu o prospěšnosti nebo škodlivosti nějaké potraviny nedokážeme rozhodnout – všechno je totiž relativní. Těstoviny s vysokým obsahem vlákniny jsou „prospěšné“ ve srovnání s běžnými těstovinami, ale když je porovnáme se zeleninou, už to tak slavné není. (…) Nemůžete se podívat na glykemickou křivku po nějaké potravině a určit, jestli je „prospěšná“ nebo „škodlivá“. Musíte ji porovnat s alternativou,“ vysvětluje na s. 33.

stravovací doporučení autorky, zdroj: www.youtube.com

Poděkovat bych chtěla také redakčnímu týmu nakladatelství JOTA za to, že zapracovali postřehy pro české prostředí (např. na s. 47: „Škrob, vláknina, fruktóza a sacharóza jsou jako čtyři sourozenci s různými osobnostmi. (…), že tuto skupinu látek budou nazývat uhlohydráty.  (…) V České republice se tato skupina dnes častěji označuje jako sacharidy.

Brožovaná publikace s bočními záložkami obálky má 320 bělostných stran, protkaných černobílými ilustracemi a poutavými grafy. (Ano, skutečně existuje něco jako poutavý graf a kniha je jich plná jakožto demostrativních příkladů působení vybraných potravin). Pro zájemce dodávám, že Pravda o cukru byla vydána také jako audiokniha.

Pravda o cukru, zdroj www.jota.cz
Pravda o cukru, zdroj www.jota.cz

Více z LaCultury...

Co o sobě říci? V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.