Biochemička Jessie Incahuspé si získala celosvětovou pozornost laické veřejnosti, když se zaměřila na to, jak vcelku zábavnou formou předat vědecké poznatky o fungování glukózy v lidském těla a jednoduchými principy tak zlepšit svůj spánek, náladu, zdravotní stav. Více už se dočtete v knize Pravda o cukru, publikovanou nakladatelstvím JOTA.
„Tato kniha je uspořádána do tří částí,“ píše autorka v úvodní kapitole , „… v první části vám vysvětlím, co je to glukóza, odkud se bere a proč je tak důležitá. (…) V druhé části popisuji, jak nás glykemické špičky ovlivňují krátkodobě – máme hlad, neodolatelné chutě, únavu, zhoršené příznaky menopauzy, migrény, nekvalitní spánek, problémy se zvládáním cukrovky prního typu… (…) Ve třetí části vám ukážu, jak si zploštit glykemickou křivku díky deseti jednoduchým trikům, které si můžete snadno zařadit do života.“ (citace s. 14-15)
Po té ještě následují kapitoly Den v životě gukózové bohyně; Jste jedineční; Úvod; Závěr a opomenout bych nechtěla ani Poznámky a Rejstřík, díky kterým se vám bude s knihou lépe pracovat, pokud spíše studujete téma než byste byli zvědavými čtenáři, kteří chtěli nakouknout pod pokličku.
Pravda o cukru se opravdu dobře (a rychle) čte. Autorka vlastně spojuje popis svých empirických zážitků v pečlivém propojení s exaktními vědeckými výzkumy. Její text je poutavý, nápady inspirativní a informace natolik zjednodušené, že jsou velice dobře stravitelné a zapamatovatelné.
Další informace a ukázku k přečtení naleznete na webu nakladatele – zde.
logo, zdroj: www.jota.cz
Glucose goddess
Glucose goddess je instagramový profil (a web) Jessie Inchauspé, ktreá je nejen autorkou knihy Pravda o cukru, ale také studovanou matematičkou a biochemičkou. Z osobní zkušenosti ví, že fyzické a duševní zdraví je skutečně nenahraditelnou životní hodnotou, a snad i proto se rozhodla zprostředkovat lidem co nejjednodušší tipy k osvojení návyků pro udržení zdravého životního stylu.
„Ve vzduchoprázdnu o prospěšnosti nebo škodlivosti nějaké potraviny nedokážeme rozhodnout – všechno je totiž relativní. Těstoviny s vysokým obsahem vlákniny jsou „prospěšné“ ve srovnání s běžnými těstovinami, ale když je porovnáme se zeleninou, už to tak slavné není. (…) Nemůžete se podívat na glykemickou křivku po nějaké potravině a určit, jestli je „prospěšná“ nebo „škodlivá“. Musíte ji porovnat s alternativou,“ vysvětluje na s. 33.
Poděkovat bych chtěla také redakčnímu týmu nakladatelství JOTA za to, že zapracovali postřehy pro české prostředí (např. na s. 47: „Škrob, vláknina, fruktóza a sacharóza jsou jako čtyři sourozenci s různými osobnostmi. (…), že tuto skupinu látek budou nazývat uhlohydráty. (…) V České republice se tato skupina dnes častěji označuje jako sacharidy.„
Brožovaná publikace s bočními záložkami obálky má 320 bělostných stran, protkaných černobílými ilustracemi a poutavými grafy. (Ano, skutečně existuje něco jako poutavý graf a kniha je jich plná jakožto demostrativních příkladů působení vybraných potravin). Pro zájemce dodávám, že Pravda o cukru byla vydána také jako audiokniha.
Pravda o cukru, zdroj www.jota.cz
Více z LaCultury...
19. října, 2023 Pravda o cukru Audiokniha "Pravda o cukru: Jak krevní cukr ovlivňuje kvalitu našeho života" od autorky Jessie Inchauspé je fascinujícím průvodcem světem cukru, který má naše tělo a naše zdraví v pevné […]
10. února, 2025 Voda pro slony
Je to již řadu let, co jsem v televizi zhlédla film „Voda pro slony“, později se promítal také pod názvem „Vlak do neznáma“, a já u něj bulela jako malé děcko. V hlavních rolích se […]
10. ledna, 2025 „Jó, průvodce z Joty mám ráda, ty jsou prostě dobré…“
Prohlásila moje kamarádka, když zahlédla, jak listuju publikací Italská jezera, kterou sepsali Lucy Ratcliffová a Matthew Teller. Vždycky jsem si myslela, že do Itálie se jezdí kvůli moři […]
30. listopadu, 2024 Vstupte do magického světa hotelu La Llorona!
Irene, talentovaná výtvarnice, se po těžkém dětství a tragické ztrátě svých nejbližších ocitá v malém městečku La Esperanza uprostřed čarokrásné krajiny Latinské Ameriky. Ubytuje se v […]
22. listopadu, 2024 „Tahle knížka je o voňavých příbězích a prožitcích.“
Zmiňuje v úvodu publikace Vykuřování: moderní průvodce vonnými dýmy její autorka Kateřina Polívková, která se tématu věnuje již přes dvě dekády svého života a mimo jiné dodává: "Mým […]
14. listopadu, 2024 Operativec II – Břídilové z Kábulu
Eduard Krainer po ztrátě iluzí odešel nejprve od policie, později i z armády. Dnes působí jako bezpečnostní konzultant pro státní i privátní sektor.
O své misi v Afghánistánu, kde byl […]
8. října, 2024 Sběrači borůvek
Amanda Petersová je začínající autorka, jejíž kořeny sahají až k etniku Mikmak. Lidem, kteří patří k prvním národům obývajícím poloostrov Nové Skotsko. Amanda se tak rozhodla zasadit […]
28. září, 2024 Městečko na kraji dějin
Už se Vám někdy stalo, že jste se nesmírně těšili na knihu a po začtení jste měli problém dočíst? Stává se, i když zrovna mojí osobě poměrně málo. Nicméně tato nemilá situace nastala u […]
23. srpna, 2024 Slovácký Malušenský princ
Světem léta milovaný příběh Antoine De Saint-Exupéryho a jeho Malého prince se dá nazvat fenoménem. Na internetu objevíte řadu věcí propojených s obrázky a tématikou této filozofické […]
14. července, 2024 Každé dítě je filozofem!
Náhled na základní filozofické otázky očima dětí je velká literární výzva, která ne vždy vychází.Nejblíže byl snad Jostein Gaarder se svým zfilmovaným bestsellerem Sofiin svět. Nyní se o […]